Valná hromada - listopad 2012

Zpráva

o činnosti odbočky č.26 plk. Václava Jíchy, PRAHA

od 21.dubna 2012 k dnešnímu dni

Vážení členové odbočky, vážení hosté.

Od naší dubnové Valné hromady uplynulo více jak půl roku, toto období bylo naplněno několika významnými výročími a akcemi, kterých se někteří naši členové aktivně  zúčastnili. Když hovořím o slovu – aktivně – mám na mysli některé členy naší odbočky, kteří pravidelně využívají autobus MO pro příslušníky RAF naší odbočky a důstojně reprezentují nejen naší odbočku, ale i celý Svaz letců na veřejnosti.  A je škoda, že v některých případech kapacita autobusu není plně využita. Pomalu se stává tradicí, že čtení zprávy o činnosti je doprovázeno promítanou fotografickou prezentací. Takže i dnes si připomeňme naši účast na jednotlivých akcích.

Tento rok byl věnován 100. výročí narození legendárního pilota, bojovníka, velitele, poválečného předsedu Svazu letců, pana generála Františka Fajtla. Hluboce se skláním a obdivuji vitalitu paní Hany Fajtlové, která se zúčastnila všech vzpomínkových akcí na svého manžela a vydržela to velké společenské tempo. Milá paní Hano, děkujeme.

Ale seřaďme si postupně všechny události.

Začátkem května byla na základní škole v pražských Letňanech odhalena pamětní deska, dílo akademického sochaře Josefa Duška a architekta Františka Ficala. Pamětní deska je umístěna u hlavního vchodu do školy, která mimo jiné nese jméno Františka Fajtla. Slavnostního aktu se zúčastnili náměstek MO pan Michael Hrbata, vedení městské části Praha 18, čestní občané Prahy 18, paní Hana s dcerami a naši členové Pelčák, Pavlík, Hofrichter, Hofrichterová, Kafková , Bažant, Kolowrat a Šípek.

Následuje Aviatická pouť v Pardubicích, která byla svým úvodním ceremonielem věnována hrdinům, pilotům RAF. Paní Hana i syn pilota RAF Josefa Koukala, který by se rovněž dožil 100 let, byli vyznamenáni medailí Svazu letců „Za zásluhy“, které jsem jim předal. Mnozí z vás na této tradiční letecké pouti byli a domnívám se, že když za všechny řeknu – bylo to super, tak mě dáte za pravdu.

František Fajtl byl jmenován čestným velitelem čáslavské základny. To je nadpis další epizody věnované 100 výročí narození tohoto pilota ve Zpravodaji SL č. 61, který si můžete zde zakoupit. Vyhlášením zvláštního rozkazu náčelníka Generálního štábu AČR číslo 22 ze dne 22.června 2012 byl in memoriam generálporučík František Fajtl ustanoven čestným velitelem  21.základny taktického letectva. Jmenovací dekret předali veliteli čáslavské základny náčelník GŠ generál Picek, náměstek MO Libor Karásek a paní Hana Fajtlová. Za naši odbočku v delegaci byli pánové Pelčák, Pavlík, Breburda, Nohel a Rondevald.

Křest knihy „František Fajtl slovem historika, rodiny a objektivem fotografů“ autorů Jiřího Rajlicha a dcery pana generála Jitky Režné se uskutečnil v červnu v zahradě Pelleovy vily na Praze 6. Knihu pokřtili nejen autoři, ale i kmotr knihy, novinář a rodinný přítel Stanislav Motl a starostka městské části Marie Kousalíková. Samozřejmě, že kromě paní Hany, její dcery i její vnučky, byl zde přítomen pan Josef Pavlík. Knihu vydalo nakladatelství Svět křídel, Cheb a na leteckém dnu v Pardubicích ji prodávalo za 500,.-Kč, jinak stojí 790,-Kč.

Poslední akce věnovaná panu generálovi, bylo 18 srpna uctění jeho památky u rodného domu v obci Donín, okres Louny. Za přítomnosti MO Alexandra Vondry, hejtmanky Severočeského kraje, starosty obce a mnoha hostů, byly položeny květinové věnce, proneseny projevy a nad hlavami všech v nízkém náletu proletěl legendární Spitfire. Slavnost pokračovala velmi zdařilým leteckým dnem na letišti Panenský Týnec a ti, co za naši odbočku zde byli, byli určitě spokojeni.

Velice zajímavá akce, na kterou jsme byli pozváni v sobotu 9.června , byly oslavy 75 let od založení aeroklubu Jindřichův Hradec. Delegace naší odbočky ve složení Pelčák+1, Milota+1 a Marta Bínová shlédla letecký den, besedovala s panem generálem Štanderou i starostou města Jindřichův Hradec a ochutnala i proslavený jindřichohradecký rum.

V sobotu 23.června uplynulo 70 let od tragické smrti čs.letce, velitele 312.stíhací perutě a čs.stíhacího wingu ve Velké Británii, generálmajora in memoriam Aleise Vašátka. K tomuto v Čelákovicích před jeho rodným domem vedení města uspořádalo vzpomínkovou akci, na které byla delegace naší odbočky ve složení pánové Pelčák, Rondevald, paní Bínová a Jarešová. Vzpomínkový akt zakončila nízkým průletem dvojice Gripenů a poté v budově Základní umělecké školy pokračoval program koncertem žáků a učitelů školy. Zajímavá byla moderovaná beseda se spisovatelem Pavlem Vančatou na téma českoslovenští letci na západních frontách 2.světové války.

Ke konci června (29.6.2012) se u památníku na Vítkově konalo předání funkce Náčelníka GŠ. Za Svaz letců byli delegováni naši členové paní Šišková Vlasta a Josef Pavlík.

V době prázdnin jsme již tradičně byli pozváni dne 25.8. na 19.setkání letců do Jindřichova Hradce. Na akce, kde je objednán autobus, dostáváte pozvánky přes elektronickou poštu. Kdo není na mejlovém spojení, bohužel, pozvání nedostane, ale to jistě pochopíte. Bylo to velmi zajímavé setkání již proto, že Mgr.Vláďa Burian, organizátor těchto setkání a předseda Klubu letecké historie nás seznámil slovem i filmem s postupem vykopávky Messerschmittu Bf-109, jehož zbytky jsou uloženy v nově upravených prostorách jindřichohradeckého muzea. Toto setkání podle zvyku pokračovalo v odpoledních hodinách na vojenském cvičišti. Rádi sem jezdíme.

Letecká bitva nad Krušnohořím – sobota 8.září.  Opět tradiční setkání v obci Kovářská účastníků letecké bitvy, přesněji řečeno ještě těch žijících starších pánů, kteří sem rádi jezdí vzdát hold svým padlým kamarádům a položit kytici květů k malému památníčku v centru obce.

Letecký den v Hradci Králové – CIAF neděle 9.září. Naše účast na druhém dnu letových ukázek  byla také limitována VIP pozvánkami od organizátorů tohoto show. Předem jsem na tuto okolnost upozorňoval, takže ti, kteří neměli VIP vstupenku byli autobusem dopraveni na letiště a stali se z nich normální diváci, jako tisíce jiných. Autobus byl plně obsazen nejen našimi členy a příslušníky RAF, ale místo se našlo i pro členy odbočky SL Ruzyně a několik funkcionářů AVS (Asociace vojáci společně).

V sobotu 15.září  byla delegace naší odbočky ve složení Pelčák, Breburda, Karásková, Jarešová,Milota, Šišková a Úlehlová, které zastupovaly i Sdružení čsl.zahr.letců 1939-1945, pozvána do Žatce na odhalení pomníku letcům severočeského kraje, kteří padli za osvobození naší vlasti během II. světové války ať na západní, či východní frontě. Tento velmi vkusně řešený památník byl odhalen MO na místě památníku, kde dříve stával tank, který po revoluci také natřeli na růžovo.

Další akce – 17.září – při příležitosti připomenutí si přistání čsl.pilotů na letišti Tri duby na pomoc SNP a oživení tradic Dne letectva, jsme se setkali v leteckém klubu zde v hotelu, děvčata Marta Bínová a Astrid Jarešová udělali dobrotky a z přinesených zásob v tekutém stavu jsme si udělali pěkné odpoledne. Já osobně jsem měl to štěstí, že jsem se tento den setkal se starým známým, ruským kosmonautem Viktorem Gorbatkem a ten mě udělil medaili ke 100 výročí založení ruského letectva. Pozvánky na tuto akci byly opět poslány těm, kdo má elektronickou poštu, protože 50 našich členů má e-mail a dalších 50 nemá. Posílat pozvánky poštou je drahé, takže těm, co o tomto nevěděli, se omlouvám.

Ještě 28. září delegace naší odbočky Mihule, Bínová a Jarešová byla pozvána na odhalení nově rekonstruovaného památníku čs.letcům padlým za 2.světové války. Tento památník byl odbočkou SL Plumlov předán darovací smlouvou městu Prostějov a nachází se na místním hřbitově.

1.října byla na domě v Rooseveltově ulici odhalena pamětní deska pilotu RAF, generálu Františku Weberovi. Slavnostního ceremonielu jsem se zúčastnil já osobně a společně s 1.místostarostou Prahy 6 jsme desku odhalili. Děkuji paní Haně Fajtlové, že svou účastí podpořila tento slavnostní okamžik.

28.října v dopoledních hodinách se na nádvoří Národního památníku na Vítkově za účasti prezidenta republiky konalo propůjčení bojových praporů vybraným útvarům AČR. Děkuji Míťovi Milotovi, že zde reprezentoval naši odbočku a i celý Svaz letců a nakonec, je to pěkná podívaná.

Z jiných aktivit, konkrétně v práci s mládeží, jsem já osobně poměrně aktivní. Jen letos během září a října jsem 4x měl organizované setkání s besedou se žáky šestých tříd základní školy v Londýnské ulici a ZŠ z Milovic, kteří přijeli na mé doporučení do Leteckého muzea a u návratové kabiny kosmické lodě Sojuz jsme si povídali o kosmonautice i o letadlech. Jsem přesvědčen, že touto cestou by se mělo dál pokračovat. Kluci i děvčaty byli zvědaví a musím říci, že mě mile překvapili svými znalostmi. Také jsem podobnou besedu provedl na základní škole v Běchovicích a mile mě tito šesťáci překvapili podepsaným pohledem k mým nedávným narozeninám. Pokud kdokoli z vás má podobné aktivity, dejte vědět, každá akce jsou pro letectvo plusové body, nehledě na to, že tyto údaje budou sloužit i do sjezdové zprávy.

VII.sjezd Svazu letců, jak víte, se nekonal a do konce roku se ani konat nebude. Z rozhodnutí Celostátního výboru SL, kde členy jsou všichni předsedové odboček + členové Předsednictva SL, původně plánovaný termín duben 2012 se zrušil a až do vyřešení finančních záležitostí souvisejících s dotační politikou, se termín odkládá. Před rokem jsme zvolili delegáty sjezdu s mandátem platným pro rok 2012. Pokud se sjezd uskuteční v příštím roce, musíme tyto delegáty buď potvrdit, anebo zvolit jiné. S konáním sjezdu souvisí i volby do výboru v naší odbočce, která byly naposledy na jaře 2009. Ve svazových dokumentech je volební období 3 roky. Ale záleží na našem rozhodnutí, tedy rozhodnutí valné hromady. Vzhledem k tomu, že v případě konání sjezdu se budou pravděpodobně měnit i posty funkcionářů svazu, doporučuji dnešní valné hromadě schválit odložení voleb odbočky 26 v návaznosti na VII. sjezd. Žádám vás, aby jste se k tomuto v diskuzi vyjádřili.

Na dubnové schůzi jsme se bavili a rozebírali varianty další existence naší odbočky. Zda být podřízenou jednotkou občanského sdružení Svaz letců se svým IČEM, které přiděluje Ministerstvo vnitra, anebo samostatným občanským sdružením se svými stanovami a jasnými pravidly vzájemného vztahu ke Svazu letců. Byly námitky, zda-li se netluče vztah občanské sdružení v občanském sdružení. Po konzultaci s odborníky z Odborového svazu tento vztah nikde není zakázán, takže je možný. Nakonec že se tak děje, jsou v SL již odbočky, které jsou o.s.a nejsou s tím žádné problémy. Příčina těchto úvah byla v dotačních penězích JmK, kdy špatnou ŘOP a nedůsledností především předsedy SL, došlo k porušení rozpočtové kázně, vydání platebního výměru k zaplacení 1,2 milionu a platebního výměru k zaplacení pokuty ve výši necelý milion. Kde by letci vzali tyto peníze? Jedna z krizových variant byla případná exekuce a tudíž totální likvidace SL. Naštěstí se asi stal zázrak, kdy zastupitelé JmK v čele s hejtmanem panem Haškem , tyto částky na naši žádost –odpustili. Tímto ale hospodaření s dotačními penězi není ještě ukončeno, neboť další kontrolou tohoto orgánu bylo opětovně zjištěno porušení rozpočtové kázně ve výši 150.000,-Kč. Důležité ale je, že Svaz letců nezahyne, Svaz letců existuje a Svaz letců bude existovat. Pro nás je asi rozumnější být ve vztahu k SL – podřízená jednotka. Podle pokynů MV všechny odbočky musí mít  své IČO (kvůli přehledu na MV) a k to není administrativně tak složité. Budeme si moci založit bankovní účet, tím se zlepší komunikace s členskými příspěvky, financování v odbočce bude přehlednější. A pokud někdy budeme chtít jako odbočka podnikat, stačí se přihlásit na daňovém úřadu a nechat si přidělit DIČo.

Do diskuze dávám návrh loga naší odbočky. Grafik, který pro nás zpracovává Zpravodaj, vytvořil tento návrh – viz. Obrázek. Stávající logo odbočky je – viz.obrázek. Ještě pro vaši informaci, logo SL bylo neoprávněně použito na propagačních plakátech Midway Mini Clubu Brno. Aby napříště tomu tak nebylo, necháváme si toto logo zaregistrovat jako ochranou známku a případné jeho zneužití je potom tvrdě postihováno.

Závěrem blahopřání našim jubilantům. Ke kulatinám jsme připravili čestná uznání paní Libušce Říhové, pilotce Dívčí letky k jejím 80. narozeninám, k 70. narozeninám pak panu Nejedlému Jaroslavu a Velíškovi Františkovi. Blahopřejeme.

Praha 24.11.2012                              Plk. Ing. Oldřich Pelčák, předseda odbočky 26 Praha